Liefde vanuit je Hart

Harteigenschappen

Liefdevol, nieuwsgierig en dankbaar zijn: dat doe je vanuit je hart. Uit onderzoek blijkt dat we gezonder en gelukkiger worden als we dit soort ‘harteigenschappen’ sterker ontwikkelen. Dat gaat niet vanzelf, maar is wel de moeite waard.

Het leven vanuit je hart is erg heilzaam omdat het je veerkrachtiger maakt en je verbindt met de mensen om je heen.

Hieronder wat tips wat ik ook in mijn dagelijks leven gebruik.

Tip 1: Nieuwsgierigheid

Hier wordt verstaan om zowel naar je eigen innerlijke ervaringen als de wereld om je heen. Nieuwsgierige mensen vervelen zich zelden en hebben meestal een goed sociaal leven. Bovendien zijn ze vaak intelligent en goed in hun werk, want een nieuwsgierig brein is een actief brein.

Als oefening kan je naar een nieuwe koffietent lopen en bestel je iets wat je nog niet eerder hebt besteld. Of ga je naar een restaurant waar je nog nooit bent geweest. Verder kan je een nieuw plekje ontdekken in je woonplaats en nagaan wat voor geschiedenis daarvan is.

Tip 2: Oog voor schoonheid

Het gaat hierbij om schoonheid in de brede zin: van de natuur, kunst en wetenschap, maar ook alledaagse ervaringen.

Als oefening kan je naar een galerie of museum met kunst gaan waarmee je onbekend bent. Sta stil bij werken die je inspireren of raken en neem de tijd om ervan te genieten. Verder kan je elke dag stilstaan bij de schoonheid van de natuur, kijk bijvoorbeeld naar het opkomen van de zon, bloem of vogels die zingen.

Tip 3: Vergevingsgezindheid

Hierbij gaat het om het loslaten van gevoelens van boosheid en wraak. Om iemand die je kwaad heeft gedaan, ruimhartig een tweede kans te geven. Vergevingsgezinde mensen hebben gemiddeld minder last van angsten, depressies, woede of vijandigheid.

Als oefening kan je proberen elke dag iemand op wie je jaloers bent, toch te gunnen wat hij of zij heeft. Of als je geïrriteerd bent (ook al is het helemaal terecht) er boven staan en niemand laten merken.

Tip 4: Dankbaarheid

Dankbare mensen zijn zich bewust van de goede dingen die gebeuren in hun leven. Ze nemen de tijd om hun dankbaarheid te uiten.

Als oefening kan je een week lang bijhouden hoe vaak je op een dag ‘Dankjewel’ zegt, en probeer dat de week erna ook weer totdat het in je systeem komt. Of schrijf voor het slapengaan drie dingen op die goed gingen en wat je eigen aandeel daarin was.

Tip 5: Hoopvol zijn

Wie hoopvol is, verwacht het beste van de toekomst en spant zich in om dat ook werkelijkheid te laten worden. Mensen die hoopvol zijn, hebben gemiddeld minder last van depressies of angsten, zijn sociaal en vaak lichamelijk gezond.

Als oefening kan aan iets denken wat je teleurstelde en aan welke mogelijkheden je er tegelijkertijd van kreeg. Of schrijf je doelen op voor de komende week, maand of jaar. Maak vervolgens concrete, realistische plannen om deze doelen te bereiken. Verder kan je je pessimistische gedachten ter discussie stellen: als je bijvoorbeeld denkt dat je geen goede vriend bent, is dat dan echt 100% waar? Bedenk dan eens voorbeelden van situaties waarin je wel een goede vriend was.

Tip 6: Humor

Humoristische mensen hebben minder stress. Hun creativiteit wordt door hun humor gestimuleerd en ze zijn eerder geneigd de dingen vanuit een verfrissend perspectief te bekijken.

Als oefening kan je elke dag ten minste  1 persoon laten lachen. Of ga een dag lang op ontdekkingstocht: probeer in alles wat je die dag tegenkomt, de humor te ontdekken. De bakker die zijn schort verkeerd om heeft, een woord dat twee betekenissen kan hebben, een kind dat iemand voor de gek houdt.

Deze tips werken voor mij heel goed.

Laat me weten welke tips voor jou werken en misschien heb jij nog een betere tip!